Strona główna
Aleksandra Korytowska „Almar” PHU „Oberża pod Dzwonkiem”
Aleksandra Korytowska „Almar” PHU „Oberża pod Dzwonkiem”

Aleksandra Korytowska „Almar” PHU „Oberża pod Dzwonkiem”

61-758, Poznań, Garbary 54

Bezglutenowe restauracje poznań

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, jaką spotkać można przede wszystkim w jęczmieniu, pszenicy, orkiszu i nie tylko. Cechą charakterystyczną glutenu jest dość duża kleistość, która sprawia, że ciasto ma ciągliwą konsystencję i porowatą strukturę. Warto jednak wiedzieć, że gluten, tuż obok mleka, jest jednym z najczęściej występujących alergenów pokarmowych. Nietolerancja glutenu to groźna choroba, prowadząca do uszkodzenia kosmków jelitowych, mogących przyczyniać się do powstawania celiakii. W takiej sytuacji warto zapoznać się z daniami kuchni bezglutenowej, które obecnie cieszą się coraz większym uznaniem.

Celiakia jest chorobą trzewną i autoimmunologiczną, zmuszającą chorego do stosowania diety wykluczającej gluten przez całe życie. Jej wprowadzenie powinno odbywać się pod okiem specjalisty, ponieważ restrykcyjny charakter wymaga właściwego zbilansowania diety. Bezglutenowe restauracje w Poznaniu to doskonały sposób na spróbowanie takich właśnie dań. Jedną z nich jest Oberża Pod Dzwonkiem, serwująca między innymi potrawy kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu.

Copyright 2025 Marketing-spolecznosciowy.pl - wszelkie prawa zastrzeżone